06-53337565 wim.smit@forgeron.eu
Selecteer een pagina
17 februari 2020, Neuroplast haalt € 4 miljoen op voor stamceltechnologie om patiënten met dwarslaesie te behandelen

Neuroplast heeft € 4 miljoen opgehaald bij investeerders om fase II/III klinisch onderzoek te starten om zogeheten ‘conditional market approval’ te verkrijgen voor de behandeling van patiënten met een dwarslaesie.

Neuroplast verkreeg de financiering van Brightlands Venture Partners en LIOF, terwijl ook bestaande aandeelhouder en informal investor Lumana Invest BV meedeed. “De financiering en ondersteuning van de investeerders stelt ons in staat om klinisch onderzoek uit te voeren in ziekenhuizen in Nederland, Denemarken, Duitsland en Spanje en om het product naar de markt te brengen”, zegt CEO Hans de Munter. Neuroplast werd in 2014 opgericht door arts Hans de Munter en neuroloog Erik Wolters. Het team van Neuroplast is onlangs uitgebreid met Juliette van den Dolder, die benoemd is als COO en lid van het managementteam. Juliette heeft 20 jaar ervaring in productie, marketing en verkoop en heeft haar expertise in biomaterialen en stamceltechnologie opgedaan in zowel de academische wereld als in de industrie.

Neuroplast is gespecialiseerd in regeneratieve geneeskunde en heeft zich als doel gesteld om de kwaliteit van leven voor patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen zoals een dwarslaesie te verbeteren door teruggave van de opgewerkte lichaamseigen stamcellen. Met dit humane preparaat heeft de onderneming veelbelovende preklinische resultaten behaald. Op basis daarvan heeft de Europese regelgevende instantie EMA het product de status van weesgeneesmiddel gegeven, de zogeheten orphan drug designation, hetgeen een versnelde procedure van klinisch onderzoek mogelijk maakt.   Het klinisch onderzoek zal naar verwachting in maart 2020 starten. 

“Neuroplast is een mooie combinatie van een doorbraaktechnologie met een degelijk managementteam. Het gaat om een belangrijk probleem en een grote behoefte, want een succesvolle behandeling van door een ongeluk verlamd geraakte patiënten zou het leven heel veel draaglijker maken voor henzelf en hun familie en tegelijk voor de maatschappij de lasten en kosten aanzienlijk verminderen”, aldus Marcel Kloosterman, directeur van Brightlands Venture Partners. Tys van Elk, directeur van LIOF voegt daar aan toe: “Neuroplast kan een medische doorbraak worden op het gebied van  personalized medicine. Wij zijn blij dat we met onze investering kunnen bijdragen aan deze innovatie. Neuroplast wordt een pionier in de ontwikkeling van een betere behandeling voor acute dwarslaesies”. CEO Hans de Munter voegt daar aan toe “Neuroplast wordt een belangrijke ontwikkelaar van zogeheten ATMP’s (Advanced Therapy Medicinal Products) in de regio, met een prachtig ecosysteem voor regeneratieve geneeskunde”.

Jaarlijks krijgen 24.500 mensen in Europa en de VS een traumatische dwarslaesie, meestal veroorzaakt door een ongeluk. De gevolgen voor het dagelijks leven van de patient zijn enorm en de kosten voor de maatschappij substantieel: alleen de ermee samenhangende medische kosten in Europa en de VS bedragen al meer dan  € 13 mrd.

Bron: LIOF (persbericht)