06-53337565 wim.smit@forgeron.eu
Selecteer een pagina

IME Medical Electrospinning rondt € 3 miljoen financieringsronde af met investeerders Borski Fund, Lumana Invest, TIIN Capital en Rabobank voor uitbouw MedispinTM XL-productieplatform
MedispinTM XL hoog-volume electrospinning productieplatform voor zowel medische hulpmiddelen als nieuwe toepassingen voor medicijnafgifte

Waalre, 3 september 2020 – IME Medical Electrospinning, wereldwijd koploper op het gebied van electrogesponnen medische implantaten en regeneratieve geneeskundige toepassingen, heeft € 3 miljoen aan nieuwe financiering opgehaald bij bestaande aandeelhouder TIIN Capital, nieuwe investeerders Borski Fund en Lumana Invest, en bij Rabobank Regio Eindhoven.

De financiering wordt gebruikt voor de verdere uitbouw van het in 2019 gelanceerde MediSpinTM XL-productieplatform voor grootschalige industriële productie van reproduceerbare en schaalbare electrogesponnen nanovezel ‘scaffolds’ voor klasse I, II en III medische toepassingen. Het MediSpinTM XL-platform maakt het mogelijk de natuurlijke extracellulaire matrix in het menselijk lichaam na te bootsen op nanometerniveau. Menselijke cellen herkennen en infiltreren deze ‘scaffolds’, waardoor snelle en efficiënte weefselopbouw wordt bevorderd, resulterend in natuurlijk weefselherstel, terwijl medische complicaties tot een minimum beperkt blijven.

De lancering van het MediSpinTM-platform markeerde een wereldwijde doorbraak in de gecontroleerde hoog-volumeproductie van batch-consistente, hoogwaardige eindproducten zoals innovatieve hartkleppen, bioresorbeerbare stents en nanovezel-gaasjes en vele andere nieuwe toepassingen voor o.a. lokale medicijnafgifte, implanteerbare producten en weefselopbouw.

Simone Brummelhuis van Borski Fund, dat specifiek investeert in ondernemingen met vrouwelijke ondernemers, zegt:
“Wij geloven in de geavanceerde technologie van IME Medical Electrospinning. Met deze investering kunnen wij, in lijn met de visie van Judith Heikoop, een Nederlands deep-tech bedrijf actief in de medische sector ondersteunen in groei en internationale expansie. Daarbij bestaat het management, in aansluiting op onze investeringsfilosofie, uit twee vrouwen en twee mannen.

Maarten Derks, partner bij TIIN Capital voegt toe:
“TIIN Capital heeft een initiërende rol gespeeld in de realisatie van IME’s nieuwe groeifinanciering. Wij zien al jaren de grote mogelijkheden in de medische sector van IME’s innovatieve en baanbrekende technologie, verenigd met uitstekend management. We zijn daarom zeer verheugd met de komst van de twee professionele Nederlandse investeringsfondsen Borski Fund en Lumana Invest en de engagement van de Rabobank, waarmee een stevig fundament onder de groeistrategie van de onderneming is gelegd.”

Vincent Ruis, start- & scale up banker Rabobank, zegt:
“Vanuit de Rabobank zijn we trots IME en haar management te kunnen faciliteren bij deze volgende fase van groei. Met behulp van onze in ontwikkeling zijnde ‘Banking for Health agenda’ leggen wij de focus op het financieren en bijstaan van medische innovaties en vraagstukken. Door het ecosysteem van relevante stakeholders in de markt te ontsluiten, willen we cruciale innovaties sneller financieel kunnen (laten) bijstaan. Deze financieringsronde samen met investeerders Borski Fund, Lumana Invest en TIIN Capital, om de baanbrekende technologie van IME verder uit te bouwen, past perfect binnen deze strategie.

Judith Heikoop, directeur van IME Medical Electrospinning, zegt:
“Deze nieuwe financiering en de steun en het netwerk van de nieuwe aandeelhouders Borski Fund, Lumana Invest en bestaande aandeelhouder TIIN Capital, maakt het mogelijk onze industriële MediSpinTM XL-productieplatform voor medische applicaties en gerichte medicijnafgifte verder te uit te bouwen.
De mogelijkheid tot verbreding van de toepassingen van ons ultramoderne productieplatform ondersteunt ons strategische doel wereldleider te worden in grootschalige productie van baanbrekende medische hulpmiddelen en oplossingen voor medicijnafgifte. We streven daarbij naar nauwe samenwerking met farmaceutische partners. De steun van zowel onze bestaande als nieuwe investeerders vervult me met trots en toont hun geloof in onze innovatieve capaciteiten. “

Ramon Solberg, oprichter van IME Medical Electrospinning en samen met Judith Heikoop directeur, voegt toe:
“Deze nieuwe succesvolle financieringsronde stelt ons in staat om verder te profiteren van onze wetenschappelijke en technische vondsten van het afgelopen decennium, waardoor ons productportfolio van regeneratieve medtech-oplossingen kan worden uitgebreid met de eveneens veelbelovende producten voor gerichte medicijnafgifte.”

=== E I N D E P E R S B E R I C H T ===

Over Medical Electrospinning
Met behulp van specifieke polymeren produceert IME medische structuren die de natuurlijke menselijke extracellulaire matrix in nanometer- en micrometerformaat nabootsen voor implantaten en membranen. Menselijke cellen herkennen deze artificiële matrix (scaffold) als lichaamseigen structuur die het herstel van het beschadigde weefsel voor hartkleppen, bloedvaten, zenuwen, pezen, huid en bot etc. vergemakkelijkt. Dit in tegenstelling tot traditionele implantaten en membranen die als lichaamsvreemd worden beschouwd en kunnen leiden tot littekenweefsel of afstotingsverschijnselen. Het MediSpin XLTM-platform is speciaal ontwikkeld voor de industriële fabricage van medische hulpmiddelen en is nu ook geschikt voor toepassingen van farmaceutische medicijnafgifte. Met het systeem is uitstekende controle van de cruciale parameters van het elektrospinproces mogelijk, wat leidt tot identieke en consistente eindproducten.

Over Borski Fund
Het Borski Fund is een innovatief Venture Capital fund. Het investeert alleen in bedrijven met divers samengestelde teams. In de filosofie van het fonds staan diversiteit, gendergelijkheid en eerlijke kansen centraal. Borski Fund investeert in de groeiende groep van ambitieuze, vrouwelijke ondernemers omdat hun talent beter benut moet worden en het van belang is dat innovatie vanuit vrouwelijke ondernemers wordt gestimuleerd. Het fonds helpt ondernemers bij het realiseren van hun ambities door eigen ondernemerservaring in te zetten en een uitgebreid netwerk te openen. “Success has no gender”.
Ga voor meer informatie naar: www.borskifund.com

Over Lumana Invest
Lumana is een investeringsmaatschappij opgericht door ondernemers. Lumana Invest staat voor betrokken aandeelhouderschap, dat het management ondersteunt bij strategische vraagstukken.
Met een investeringshorizon voor onbepaalde tijd heeft Lumana een unieke investeringsaanpak. Daarnaast zijn de fondsmanagers – verantwoordelijk voor het aangaan en begeleiden van participaties – ook oprichters en mede-aandeelhouders van Lumana. Lumana investeert bij voorkeur in start-ups in nieuwe markten en nieuwe technieken. Samen met het management grenzen verkennen en indien mogelijk verleggen. Toekomstgericht en met de ambitie om de toekomst blijvend te veranderen. “Lumanai” vrij vertaald uit het Samoaans betekent dan ook toekomst.
Ga voor meer informatie naar: www.lumanainvest.nl

Over TIIN Capital
TIIN Capital is een fondsbeheerder uit Naarden en maakt gebruik van een netwerk van ongeveer 1.000 angel-investeerders. Ondernemerschap, kennis van de markt, technologie (uit het netwerk) en kapitaal zijn van grote toegevoegde waarde voor de investeringen. Als ondernemende investeerder versnelt TIIN Capital op groei gerichte bedrijven met actieve buy & build strategieën, waarbij innovatief ondernemerschap centraal staat om de volgende stap te kunnen zetten.
Ga voor meer informatie naar: www.tiincapital.nl

Over IME Medical Electrospinning
IME Medical Electrospinning is al meer dan tien jaar een toonaangevende speler op het gebied van het ontwikkelen en implementeren van elektrospinprocessen en apparatuur voor de fabricage van medische hulpmiddelen voor (regeneratieve) geneeskunde en medicijnafgifte. Elektrospinning is een flexibel proces voor het produceren van extreem dunne vezels en structuren die uitstekende eigenschappen hebben om menselijk weefsel te helpen regenereren. IME Medical Electrospinning heeft een unieke reeks innovaties ontwikkeld in de elektrospintechnologie voor de reproduceerbare en schaalbare productie van elektrogesponnen materiaal onder streng gecontroleerde omstandigheden die vereist zijn voor de MedTech- en Pharma-markt. Klanten en wetenschappelijke partners zijn onder meer de MedTech- en Pharma-industrie, wetenschappers en gezondheidsinstellingen.

Meer informatie is te vinden op: www.ime-electrospinning.com

Contacten

IME Medical Electrospinning, Waalre
Judith Heikoop M.Sc. Ph.D.
T: +3140 28 27 956
E: j.heikoop@ime-electrospinning.com